Премахват незаконния строеж „Златна перла” в Природен парк „Странджа” след шест години уроци по демокрацияPosted on 18 April 2012
Незаконното построеният комплекс
Незаконното построеният комплекс "Златна перла" в Природен парк Странджа стана обект на наказателна процедура на Европейската комисия
© Konstantin Ivanov
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” приветства събарянето на първите пет сгради от незаконното вилно селище „Златна перла” в Природен парк Странджа.

Но проблемът със застрояването на природния парк продължава да е на дневен ред. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отказва да промени спрения в съда общ устройствен план на Община Царево, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието на природния парк от Царево до Резово. От това се възползва Министерство на околната среда и водите, което ежемесечно одобрява на парче нови вилни селища в уж защитените територии на Природен парк Странджа.

Междувременно готвените промени в Закона за горите ще улеснят появата на още много комплекси като „Златна перла” в българските природни паркове и други защитени територии.

Малко история

През 2006 г. благодарение на наглото отношение на местната власт и на инвеститора „Краш 2000” към българското законодателство и природа комплексът „Златна перла” доби обществена популярност като един от най-емблематичните незаконни строежи в България.

Природозащитниците припомнят, че „Златна перла” стана причина през 2007 г. да бъде заличен Природен парк Странджа чрез съдебен иск на община Царево и инвеститора „Краш 2000”, което взриви общественото недоволство до невиждани за България мащаби.

Съдебният иск беше опит на общината и инвеститора да узаконят незаконния строеж, след като през 2006 г. незаконното строителство беше атакувано по административен и съдебен път от граждански организации, Окръжна прокуратура - Бургас, дирекцията на Природен парк Странджа и Министерството на околната среда и водите.

„Развитието на случая „Златна перла” през изминалите години показа, че силният обществен интерес е способен не само да ограничи съществено корупционните механизми в съдебната власт, държавната администрация и местното самоуправление, но и да защити държавните служители и магистрати, които имат желание да прилагат обективно българското законодателство”, коментират природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България” пояснява, че началото на събарянето на незаконното вилно селище след 6 години на силен обществен интерес към десетките прокурорски, административни и съдебни процедури по случая „Златна перла” е доказателство, че и българската държава може да изпълнява законовите си функции, ако е налице будно гражданско общество.

Събарянето на „Златната перла” може да се приеме и за повратен момент в дейността на Дирекцията за национален строителен контрол. До отстраняването на бившия й началник инж. Иван Симидчиев ДНСК беше една от държавните институции, която открито толерираше незаконното вилно селище в Природен парк Странджа, припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.
Незаконното построеният комплекс
Незаконното построеният комплекс "Златна перла" в Природен парк Странджа стана обект на наказателна процедура на Европейската комисия
© Konstantin Ivanov Enlarge