WWF представи албума „Долен Дунав”Posted on 07 March 2012
Птичият остров. Речен километър 518
Кадър от албума: Птичият остров. Речен километър 518
© Michel Gunther/WWF
Албумът „Долен Дунав”- уникално за България, триезично издание, беше представен официално в столичната Галерия за чуждестранно изкуство от WWF и посолството на Румъния в България.

Албумът е на български, румънски и английски език и съдържа 200 фотографии от района на Долен Дунав и Дунавската Делта, които са сред най-големите природни забележителности в света.

По албума са работили 14 фотографи от България, Румъния, Австрия и Франция, плюс три институции, които са предоставили архивни кадри. Резултатът от този нестандартен подход е великолепен портрет на реката, който представя непознати досега аспекти от невероятното й многообразие.

Освен снимките, в албума присъства и детайлен текст, който очертава историята, значението и природното богатство на Дунав.

Изданието ще се разпространява безплатно в цяла Европа. В България копия от албума ще получат университети, библиотеки, културни центрове и др.

Снимките от албума послужиха за основа на изложбата „Дунав- истинската река”, която беше представена в началото на 2011 г. в столицата. Оттогава, с помощта на румънското посолство, тя пътува в страната, като до момента е гостувала в Народното събрание, Благоевград, Русе и др.

Събитието в столичната галерия за чуждестранно изкуство беше посетено от дипломати, между които посланиците на Дания Н.Пр. Коре Янсон и Н.Пр. Александър Цървеняков, посланик на Сърбия, представители на правителството, бизнеса и журналисти.
Птичият остров. Речен километър 518
Кадър от албума: Птичият остров. Речен километър 518
© Michel Gunther/WWF Enlarge
На изложбата ще бъдат показани 39 снимки от долното течение на река Дунав
Всеки един от кадрите разкрива по нещо ново от уникалната природа в региона
© Alexander Ivanov Enlarge