Часът на Земята 2019 | WWF

За втора поредна година Часът на Земята ще продължи цял ден! Ето какво сме подготвили тази година:

1. Фермерски пазар и тематични работилници.

От опазена природа може да се печели и тя подпомага развитието на бизнеса. Доказателство за това е фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който отново ще гостува на Часа на Земята. Специално за посетителите сме организирали и няколко тематични работилници – за производство на сладко, играчки от восък, сурови крекери, както и за разпознаване на сирене. Така всеки сам ще може да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса на превръщането им в питателна храна. Ние от WWF също ще сме там, за да допълним историите на фермерите с любопитни факти и полезна информация. Пазарът ще се проведе в градинката на Народен театър „Иван Вазов“ в София, в събота, 30 март, между 10 и 18 ч.

2. Акустичен концерт пред Народния театър.

Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“ от 20:30 до 21:30 ч. Софиянци и гостите на столицата са поканени на традиционното проследяване на изгасването на осветлението и съпътстващото огнено шоу.

3. Нощно изкачване на Черни връх

За трета поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Целта е да привлечем вниманието на хората към нуждата горите, въздуха и чистата вода както на Витоша, така и на останалите природни и национални паркове да бъдат възможно най-добре защитени

И още, и още...

До пазара, на паркинга на площад „Батенберг“, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил и стара техника – електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата. В зелено ще свети и НДК.

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната ще се проведат различни инициативи – засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.

Колкото и сериозен да изглежда проблемът с климатичните проблеми и загубата на биоразнообразие, решението му зависи от ежедневните избори на всеки един от нас. Ето няколко идеи за малки стъпки, които да предприемете, за да помогнете да опазим природата, от която всички зависим:

• Намалете употребата на пластмаса, търсете алтернативи за многократна употреба.

• Рециклирайте и преизползвайте.

• Ходете повече пеша, карайте колело или използвайте градски транспорт.

• Изключвайте електричеството, когато не го ползвате.

• Използвайте енергоспестяващи електроуреди и когато е възможно - зелена енергия.

• Посадете растения.

• Пазарувайте от местни производители.

• Хранете се устойчиво.

• Консумирайте толкова, колкото наистина ви е необходимо.

• Подкрепете работата на WWF в опазването на природата: https://www.spasetedivatapriroda.bg/

• Споделяйте положителния си пример с хората около вас.

• Сигнализирайте до отговорните институции при нередности като незаконна сеч и бракониерство, например.

• „Часът на Земята“ на WWF е най-голямото световно движение, посветено на природата.

• Инициативата води началото си от далечната 2007-а година когато град Сидни символично потъва в мрак за един час. Оттогава насам „Часът на Земята“ постепенно се разраства, ангажирайки бизнеси, организации и милиони хора в над 7000 града от 180 държави по света. Само миналата година движението събра повече от 3.5 милиарда импресии в социалните мрежи.

•  Движението има за цел да вдъхнови милиони хора за действия в отпор на климатичните промени и нарастващата с все по-бързи темпове загуба на биоразнообразие.

• В събитието традиционно участват някои от най-емблематичните архитектурни забележителности по света, като Емпайър Стейт Билдинг, Айфеловата кула и Операта в Сидни. Те изключват светлините си в знак на солидарност с негативните резултати от климатичните промени и в демонстрация на това какъв ефект могат да имат малките действия върху голямата планета. През 2018 г. повече от 12 000 знакови сгради притъмниха фасадите си за „Часа на Земята“.

• Климатичните промени в съчетание със загубата на биоразнообразие представляват огромно предизвикателство пред човечеството. Затова тази година „Часът на Земята“ ще насочи усилията си за повишаване осведомеността за рисковете пред нашата планета, ако не предприемем спешни мерки.

• Природата е от жизненоважно значение за всекидневния ни живот. Тя осигурява не само нашето физическо оцеляване и развитие, но и нашето икономическо благоденствие.

• През 2020 г. световните лидери ще вземат ключови решения за околната среда, климата и устойчивото развитие. Трябва да се възползваме от възможността и да поискаме международен, всеобхватен и амбициозен ангажимент в защита на природата и хората.

• Проекти на WWF за „Часа на Земята“: В Кения хората ще се опитат да засадят 1 млрд. дървета. Целта е да се възстанови 10 % от горското покритие на страната до 2030 г. Еквадор настоява за закон, забраняващ използването на найлонови торбички и пластмасови прибори за еднократна употреба в столицата Кито. Индонезия насърчава 5 млн. млади хора да започнат да водят „по-зелен“ начин на живот.

• През последните десетилетия „Часът на Земята“ може да се похвали с редица успехи. Именно инициативата на WWF стои зад: въвеждането на ново законодателство за защита на моретата и горите в Русия; засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините; създаването на 3.4 млн. хектара морски защитени зони край Аржентина; засаждането на 2 700 хектара гора в Уганда. През 2018 г. Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми.