Часът на Земята

/ ©: WWF

Какво е "Часът на Земята"?

Часът на Земята 2014 ще се проведе на 29 март от 20.30 ч.

Това е една от най-мащабните акции на WWF, която се провежда по целия свят от 2007 г. насам.

По време на Часът на Земята, хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще.

В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2013 г. в кампанията участваха над 7000 града и общини в повече от 150 страни по целия свят.

По случай Часът на Земята 2013, генералният секретар на Обединените нации Бан Ки-Муун каза: "Участваме, ясно решени да предприемем действия срещу глобалното затопляне. Всеки има своята роля, която трябва да изиграе. Нужно е правителствата да осигурят политическата воля, бизнесът - да допринесе с решения, а гражданското общество и особено младите хора - да се мобилизират за глобални действия. Нека заедно да изиграем своята роля и да хвърлим светлина върху разумните решения за един по-зелен и по-чист свят."

В България в Часът на Земята 2013 взеха участие рекорден брой градове и общини - 103, с над 20 различни събития. У нас инициативата се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече.

Как започнахме през 2007 г.