Знаете ли, че...? | WWF
© naturepl.com / Anup Shah / WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ЮНИ 2018 Г.

Борнейският орангутан е третият най-тежък примат след двата вида горили. Той е и най-голямото животно на планетата, което живее по дърветата. Мъжките тежат ок. 50 – 100 кг и достигат 1,4 м височина. Женските са по-дребни: 30 – 50 кг и ок. 1,2 м.

Хората и орангутаните споделят 97% от своята ДНК.

© Staffan Widstrand/ WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ МАЙ 2018 Г.

Туканите достигат 55–65 см дължина. Теглото им варира от 500 до 876 гр. – средно ок. 723 гр. при мъжките и 576 гр. при женските индивиди.

Яркият оранжев клюн може да достигне дължина от около 19 см, което е една трета от цялата дължина на тази забележителна птица. Въпреки, че изглежда голям, клюнът е доста лек, благодарение на въздушните джобчета в структурата му. Освен за храненето, клюнът помага на тукана да се охлажда и затопля.

© Pixabay

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ АПРИЛ 2018 Г.

По света има над 20 000 вида пчели, но само 11 от тях правят мед. Това ги прави изключително ценни за човека.

Медът е изключително полезен както за пчелите, така и за хората. Той се получава при преработката на нектара, който пчелите черпят от растенията. За целия си живот, една пчела прави около лъжица и половина мед. С прашеца пък пчелите хранят царицата и бебетата пчели. Прашинки от него остават по крачетата им и полепват по други цветя, помагайки за раждането на всички нови растения – цветя, ягоди, краставици и други.