Знаете ли, че...? | WWF
© PixabayЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ АПРИЛ 2018 Г.

По света има над 20 000 вида пчели, но само 11 от тях правят мед. Това ги прави изключително ценни за човека.

Медът е изключително полезен както за пчелите, така и за хората. Той се получава при преработката на нектара, който пчелите черпят от растенията. За целия си живот, една пчела прави около лъжица и половина мед. С прашеца пък пчелите хранят царицата и бебетата пчели. Прашинки от него остават по крачетата им и полепват по други цветя, помагайки за раждането на всички нови растения – цветя, ягоди, краставици и други.

© WWF / Martin HARVEY

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ МАРТ 2018 Г.

Жирафът е най-високото сухоземно животно на планетата. На височина мъжките жирафи достигат 4,9–6 м и тежат средно ок. 1500 кг. Женските са по-дребни: високи са ок. 4,5–5,3 м и тежат средно 1140 кг.

Сърцето на жирафа е не по-малко от 60 см на дължина, тежи повече от 11 кг и бие с 95 удара в минута. То може да изпомпва около 60 литра кръв на минута два пъти повече от човешкото.
 

© Staffan Widstrand / WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2018 Г.

Бенгалският тигър е силен хищник и може да надвие животно, което е два пъти по-голямо от него. Заедно с опашката си достига 3 м дължина и тежи ок. 190 – 260 кг. Женските са по-дребни, с дължина на тялото ок. 2 – 2,3 м. Бенгалският тигър е активен и денем, и нощем, като се храни с биволи, глигани, елени, маймуни и др.

В дивата природа храна не се намира лесно и бързо. Затова тигрите могат да изядат до 18 килограма месо наведнъж. Това количество ще ги държи сити до следващия път, в който късметът им се усмихне и успеят да заловят поредната си жертва.

© Wim van Passel / WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ЯНУАРИ 2018 Г.

Качулатите пингвини се срещат по каменистите острови на субантарктическия регион, но понякога обитават и южните части на Южна Америка и Африка, както и южното крайбрежие на Нова Зеландия. Достигат тегло 2–3 кг и 45–58 см височина. Отличават се с жълтото оперение на главите си и малките си кърваво червени очи.

Най-възрастният качулат пингвин, познат на хората, е Роки. Той обитава аквариума в Берген, Норвегия. Умира през 2003 г. на 29 години и 4 месеца.