Знаете ли, че...? | WWF
© Disney NatureЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ЮЛИ 2018 Г.

Пандите достигат 120 – 150 см на дължина и тежат между 30 и 160 кг. Опашката им е дълга ок. 12 см. Те ядат предимно бамбук. Тъй като смилат много малка част от погълнатия бамбук, който не е особено питателна храна, пандите отделят по 12 часа на ден в хранене.

Китай притежава всички панди по света, включително и новородените извън пределите на страната. Пандите в чужбина са само „под наем“.

© naturepl.com / Anup Shah / WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ЮНИ 2018 Г.

Борнейският орангутан е третият най-тежък примат след двата вида горили. Той е и най-голямото животно на планетата, което живее по дърветата. Мъжките тежат ок. 50 – 100 кг и достигат 1,4 м височина. Женските са по-дребни: 30 – 50 кг и ок. 1,2 м.

Хората и орангутаните споделят 97% от своята ДНК.

© Staffan Widstrand/ WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ МАЙ 2018 Г.

Туканите достигат 55–65 см дължина. Теглото им варира от 500 до 876 гр. – средно ок. 723 гр. при мъжките и 576 гр. при женските индивиди.

Яркият оранжев клюн може да достигне дължина от около 19 см, което е една трета от цялата дължина на тази забележителна птица. Въпреки, че изглежда голям, клюнът е доста лек, благодарение на въздушните джобчета в структурата му. Освен за храненето, клюнът помага на тукана да се охлажда и затопля.

© Pixabay

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ АПРИЛ 2018 Г.

По света има над 20 000 вида пчели, но само 11 от тях правят мед. Това ги прави изключително ценни за човека.

Медът е изключително полезен както за пчелите, така и за хората. Той се получава при преработката на нектара, който пчелите черпят от растенията. За целия си живот, една пчела прави около лъжица и половина мед. С прашеца пък пчелите хранят царицата и бебетата пчели. Прашинки от него остават по крачетата им и полепват по други цветя, помагайки за раждането на всички нови растения – цветя, ягоди, краставици и други.

© WWF / Martin HARVEY

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ МАРТ 2018 Г.

Жирафът е най-високото сухоземно животно на планетата. На височина мъжките жирафи достигат 4,9–6 м и тежат средно ок. 1500 кг. Женските са по-дребни: високи са ок. 4,5–5,3 м и тежат средно 1140 кг.

Сърцето на жирафа е не по-малко от 60 см на дължина, тежи повече от 11 кг и бие с 95 удара в минута. То може да изпомпва около 60 литра кръв на минута два пъти повече от човешкото.
 

© Staffan Widstrand / WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2018 Г.

Бенгалският тигър е силен хищник и може да надвие животно, което е два пъти по-голямо от него. Заедно с опашката си достига 3 м дължина и тежи ок. 190 – 260 кг. Женските са по-дребни, с дължина на тялото ок. 2 – 2,3 м. Бенгалският тигър е активен и денем, и нощем, като се храни с биволи, глигани, елени, маймуни и др.

В дивата природа храна не се намира лесно и бързо. Затова тигрите могат да изядат до 18 килограма месо наведнъж. Това количество ще ги държи сити до следващия път, в който късметът им се усмихне и успеят да заловят поредната си жертва.

© Wim van Passel / WWF

ЗАГАДКАТА НА WWF ПРЕЗ ЯНУАРИ 2018 Г.

Качулатите пингвини се срещат по каменистите острови на субантарктическия регион, но понякога обитават и южните части на Южна Америка и Африка, както и южното крайбрежие на Нова Зеландия. Достигат тегло 2–3 кг и 45–58 см височина. Отличават се с жълтото оперение на главите си и малките си кърваво червени очи.

Най-възрастният качулат пингвин, познат на хората, е Роки. Той обитава аквариума в Берген, Норвегия. Умира през 2003 г. на 29 години и 4 месеца.