Климат | WWF

БОРБА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХI в. Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години.

Три четвърти от храната в световен мащаб се добива от едва 12 растителни култури и 5 животински вида. Броят е много малък и хората са изправени пред сериозна опасност, както се случва в Ирландия по време на Големия картофен глад, когато умират 1 млн. души.

Климатичните промени водят до намаляване на реколтите, а в същото време населението на Земята постоянно се увеличава.

Да вземем за пример само 3 любими храни: чипсът, шоколадът и кафето. Заради промените в климата до 2055 г. ще изчезнат до 22% от видовете диви картофи. В Гана и Кот д'Ивоар се отглежда суровият продукт за 70% от шоколада, който се консумира в света. През следващите 40 години температурата на Земята ще се покачи с 2°С и какаовите дървета ще умрат. А в Танзания реколтата от кафе е намаляла с 50% от 1960 г. насам.

ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЕКСТРЕМНО

В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви.

Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно опустиняват. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполагаме през годината.

WWF работи активно срещу негативните промени в климата, за да се съхранят положителните тенденции във взаимоотношенията между бизнеса и природата.