Стани закрилник на есетра | WWF

Стани закрилник на есетра

rel=
Дунавска експедиция, юли 2016 г.
Голямото предизвикателство пред малките есетри
През юли 2016 г. WWF проведе поредната научна експедиция в търсене на есетри. Експертите се отправиха на дълго и тежко пътуване по р. Дунав с надежда да открият къде се размножават и хранят някогашните властелини на реката.

Да търсиш критично застрашени видове в реката е като издирване на игла в купа сено. Екипът улови и пусна обратно във водата хиляди риби, осем от които се оказаха есетри. Това се случи след близо 50 дни интензивни проучвания и почти денонощна работа на различни места в българския участък на Дунав.

Уловените есетри се оказаха пет по-големи чиги и една пъструга, както и две новоизлюпени чиги. За разлика от предходните години, през този сезон не бяха установени новоизлюпени екземпляри от критично застрашените видове моруна, пъструга и руска есетра. При една от хванатите малки чиги има съмнения за хибридизация с моруна и предстои анализ на взетите генетични проби.

Всъщност, две от по-големите есетри бяха предоставени на WWF от местни рибари, които случайно ги бяха хванали и постъпиха добросъвестно, като ни ги предадоха на експертите, за да ги маркират и да ги върнат в реката. Стоян Михов, ръководител Природозащитна дейност във WWF България, не скри задоволството си от постъпката на рибарите. Той коментира, че това е резултат от дългогодишната работа на WWF с рибарските общности, които ежедневно стават свидетели на намаляващата популация на есетрови риби в Дунав. През тази година България удължи с още 5 години пълната забрана за улов на есетри, действаща от 2011 г. Ако такава риба бъде уловена случайно, тя трябва да бъде върната в реката.

За Дунав и за България есетрите са видове, каквито са слоновете за Африка или тигрите за Азия – емблематични застрашени животни, ценни не само за региона, но и за целия свят.

Тазгодишната експедиция е трета поредна. През 2014 г. екипът на WWF България улови една-единствена новоизлюпена есетра – моруната Апостол, която бе хваната навръх Международния ден на река Дунав – 29 юни, през 2015 г. хванатите есетри бяха две – пъструга и чига, които получиха имената Ветрен и Юли.

Надежда има и ние няма да се откажем от усилията ни да върнем есетрите в Дунав. Единствено екипът на WWF заедно със специалисти от БАН развива подобен вид научна дейност. Данните, които събираме всяка година, са от изключително значение за опознаването на есетрите. За техния начин на живот липсва информация, а без нея едва ли ще постигнем добър резултат.

Бъди закрилник на есетрова риба! Стани месечен дарител на WWF и така ще ни помогнеш да наемем квалифицирани специалисти и да ги оборудваме с мрежи, котви, въжета, банки за проби, ботуши, гащеризони и дъждобрани.

Виж нашата работа по реката и хората, които се борят с трудностите при опазването на есетрите

© WWF Bulgaria
Стани месечен дарител и ще получиш поименен сертификат за дарение от WWF
© WWF Bulgaria

© WWF/ Mimex
При достигане на дарение от 50 лв. всеки дарител получава от WWF плюшена панда в знак на признателност
© WWF/ Mimex

Изтеглете преглед на успехите ни досега

Защо са нужни дарения за опазване на есетрите?

Есетровите риби са се появили преди 200 милиона години, но днес са на ръба на изчезването главно заради дейността на човека.

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са изключително застрашени. Незаконният улов — главно заради техния хайвер — и силното изменение на естествения вид на реката са основните заплахи за оцеляването на дунавските есетри.

Някога те са мигрирали по дължината на цялата река Дунав, чак до Германия, но в наше време язовирът „Железни врата“ ограничава чувствително пространството на рибите и те не могат да завършат своята миграция към местата за хвърляне на хайвер. Изкопаването на чакъл и пясък от дъното на реката, както и нарушаването на естествения ѝ вид допълнително заплашва рибите. Променените местообитания влияят директно върху хвърлянето на хайвера, зимуването и в крайна сметка водят до изчезването на рибите.

Есетрите са важен индикатор за реката. Ако те живеят и се размножават в нея, това означава, че тя е в добро състояние. Здравето и поминъкът на хиляди хора зависи от Долен Дунав – единствената останала голяма свободно течаща река в Европа. Те черпят питейна вода, поливат земеделски земи, законно ловят и продават риба.

Вече трета година екип на WWF от всепризнати специалисти проучва реката и събира данни за последните останали популации от диви есетри. През месец ноември 2014 г. пуснахме в Дунав над 11 000 малки чиги. Предстои разселването на още 40 000 малки есетри.

Твоята помощ е от изключително значение за успеха на начинанието! Разчитаме на теб! Стани месечен дарител на WWF и закрилник на една от най-удивителните риби по света!

Дунавска експедиция, юли 2016 г.
Малка есетра е уловена, маркирана и пусната обратно в Дунав