Кметове от седем въгледобивни държави подписаха декларация за справедлив енергиен преход | WWF

Posted on 16 September 2019
Германският район Лузатия е крупен производител на лигнитни въглища
В стремежа си да изпълни Парижкото споразумение Европейският съюз е по пътя на необратима тенденция, която води до извеждане на въглищата от енергийния микс. Въпреки че са източник на прехрана за мнозина, за съжаление, те са скъпи както от финансова, така и от екологична гледна точка. На тях се падат 70 % от емисиите парникови газове в света, което ги превръща в една от най-големите заплахи пред нашата глобална климатична система.

„Замърсяването на атмосферата в резултат от минното дело и тежката индустрия е включено в доклада на природозащитната организация WWF „Жива планета“ като една от най-големите заплахи за природата и човечеството“, предупреждава Георги Стефанов, ръководетел на практика „Климат и енергетика“ във WWF.  „За да запазим света такъв, какъвто го познаваме, ние сме длъжни да ограничим отделянето на въглеродни емисии и да задържим покачването на глобалните температури на равнище до 1.5°C от прединдустриалните нива. Неглижирането на този все по-сериозен проблем ще повлияе трайно върху нашето здраве, поминък, сигурност и икономически растеж.“

Всичко това налага създаването на всеобхватен подход за справедлив преход във всичките 41 въглищни региони на Европа. Той трябва да предложи адекватни алтернативи, които да намалят негативните последици за местните общности и работещите във въгледобивния сектор и ТЕЦ-овете, захранвани от въглища. В същото време от него се очаква да подпомогне структурната промяна към устойчива местна икономика и справяне с нанесените последици от десетилетията интензивен добив и замърсяване. За да бъде успешен обаче, проектът трябва да провокира задълбочен интерес в европейските, националните, както и в местните институции.

Важна стъпка в таза насока беше двудневният форум на кметовете, който се проведе в град Вайсвасер – разположен в сърцето на един от най-големите германски въгледобивни региони Лузатия. 15 градоначалника от седем държави, сред които Германия, Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина, Чехия, Полша и България, взеха участие в срещата. След ценни дискусии за обмяна на опит и споделяне на добри практики кметовете подписаха обща декларация за справедлив енергиен преход към нисковъглеродна икономика и отправиха ясно послание за активни действия и подкрепа както на национално, така и на европейско ниво.

На форума България беше представена от кмета на Бобов дол Елза Величкова, която постави на масата въпроса за спешната необходимост от финансиране. То би имало ключова роля за справяне с проблемите на високата безработица в общината след съкращенията на стотици миньори през 2018 г., резултат от затварянето на последните подземни въгледобивни мини.

Кметовете проведоха работна среща и с германския министър на околната среда Свеня Шулце. Тя завърши с обща пресконференция, преминала при засилен медиен интерес. Шулце заяви твърдата си подкрепа за активна промяна в европейските политики, която да осигури нужната подкрепа на справедливия енергиен преход. Подобни намерения демонстрира и новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при обявяване състава на ЕК, поверявайки ресора в ръцете на първия заместник-председател Франс Тимерманс и издигайки го сред трите основни политически приоритета на институцията в предстоящия мандат.

Идеята за организиране на форум на кметовете от въгледобивните региони на ЕС дойде от съвместната работа на природозащитната организация WWF и гръцкия въгледобивен район Козани, по проект финансиран от EUKI. Инициативата продължава да набира подкрепа и ще бъде представена на предстоящата работна среща на платформата на въглищните райони в преход през октомври. Следващият форум на кметовете ще се състои през 2020 г. в Полша, а година по-късно домакин на срещата ще бъде България.
Германският район Лузатия е крупен производител на лигнитни въглища
© WWF Enlarge
Кметът на Бобов дол Елза Величкова (вляво) взе участие във форума на кметовете във Вайсвасер, Германия
© WWF Enlarge