WWF се обяви срещу плановете за добив на нефт и газ в гръцки води | WWF

WWF се обяви срещу плановете за добив на нефт и газ в гръцки води

Posted on 12 April 2019
Пейзаж от крайбрежието на о-в Кефалония, WWF Гърция
© WWF/Greece
Природозащитната организация WWF мобилизира международни усилия и започна мащабна кампания за спирането на плановете за добив на нефт и газ на територията на Гърция. Инициативата стартира след публикуването на доклад, озаглавен „Икономическото въздействие на въглеводородната експлоатация в Гърция“. Проучването, поръчано от WWF, установи, че евентуален голям разлив на петрол в Гърция би имал катастрофален ефект върху емблематични местообитания. Освен това той би осакатил за десетилетия туризма и риболовната индустрия и би подложил на натиск крайбрежните общности в популярни дестинации като Крит, Закинтос, Кефалония, Корфу и Епир. А спряването с последствията би струвало на гръцката икономика повече от 7,5 милиарда евро.

Кампанията стартира след като гръцкият парламент отпусна 25-годишни концесии за добив на нефт и природен газ на международни корпорации, сред които Total, Repsol, Exxon и Eni. Морската и сухоземна зона, обхващаща почти 75 000 квадратни километра, се простира от северната част на о-в Корфу до южната част на о-в Крит. Морската зона, която се равнява на 30 % от размера на гръцката територия, се характеризира с големи дълбочини и богато биоразнообразие. Във водите около Гърция се срещат кашалоти, финвали, китове на Клювие, делфини, морски костенурки и тюлени монаси, както и много други животни. А засегнатата от плановете за добив сухоземна зона се състои от множество защитени територии с важно екологично значение.

„Дори и в най-лошите ни кошмари не сме си представили петролни и газови платформи на километри от бреговете на Крит, Закинтос, Кефалония и Корфу, срещу плажовете в заливите Лагана и Кипарисия или на фона на природата в Епир. Сондажът в дълбоките води на Крит и Йонийско море е смъртоносна заплаха за този естествен рай”, коментира Димитрис Ибрахим от WWF Гърция.

Докладът на WWF прави първия прогнозен анализ на негативния икономически ефект, който би имал върху Гърция голям петролен разлив. Поради липсата на достатъчно данни документът не засяга отрицателното въздействие на потенциален инцидент върху околната среда и жизненоважните екосистемни услуги, които тя предоставя. Опитът от предходни нефтени разливи обаче показва, че включването на екологичните разходи може да увеличи общите разноски за справянето с нанесените щети с между 20 % и 100 %.

Гръцкият туризъм, морските екосистеми и местните общности са изложени на огромен риск

Според доклада всяка година гръцката икономика ще трябва да отделя по минимум 1 милион евро само за почистване на разлива. Риболовният сектор ще понесе щети в размер на минимум 7 милиона евро. А най-силно засегнатият туристически бранш ще страда от пропуснати ползи в размер на над 200 милиона евро на годишна база. В злополучния, но възможен сценарий за голям инцидент в близост до Крит, цената може да достигне 2,2 милиарда евро, а над 45 000 работни места ще бъдат закрити. Подобно събитие около Йонийските острови може да струва на гръцката икономика 1,8 милиарда евро и да изпрати на улицата 25 000 души.

WWF подчертава още, че отдаването на нови петролни концесии противоречи на стремежите към съкращаване на емисиите парникови газове, необходими за постигане целите на Парижкото споразумение за климата и за гарантиране на безопасно бъдеще за планетата. В тази връзка WWF призовава гръцкото правителство незабавно да забрани сондирането на нови въглеводороди, следвайки примера на Испания, Франция, Италия, Португалия и Нова Зеландия.

„Тези проучвания излагат на риск не само морските екосистеми на Гърция, но и националната икономика. Петролният разлив би имал пагубно въздействие върху дивата природа, туристическата индустрия и местните общности. Гръцкото правителство трябва незабавно да оттегли предоставените концесии и да се съсредоточи върху устойчивото развитие, което би било от полза както за страната, така и за целия район на Средиземноморието”, призова Аслихан Тумер, ръководител на кампаниите в WWF-International.

WWF насърчава приятелите на Гърция по целия свят да се присъединят към кампанията и да защитят гръцките морета, брегове и острови, които от десетилетия са мечтани туристически дестинации за милиони хора.

Пълният текст на доклада можете да прочетете на https://www.wwf.gr/images/pdfs/oil-gas-report.pdf
Пейзаж от крайбрежието на о-в Кефалония, WWF Гърция