Със силата на изкуството срещу свръхулова | WWF

Със силата на изкуството срещу свръхуловаPosted on 07 December 2018
FISHLOVE насочва вниманието върху свръхконсумацията на някои видове риба
© Fishlove
Навръх Никулден в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата FISHLOVE, посветена на борбата срещу неустойчивите риболовни практики. Събитието се организира от Фондация „Кредо Бонум“ по идея на д-р Атанас Грозданов с подкрепата на WWF България.

Серията от провокативни фотографии представя популярни личности от света на киното, модата, музиката и други сфери на изкуството, които позират без дрехи, в компанията на застрашени морски обитатели. Целта на FISHLOVE е да насочи общественото внимание върху свръхконсумацията на определени видове риба и морски дарове и тежките последици за океаните.

Специално за откриването на световноизвестната изложба, нейният идеолог Никълъс Рьол пристигна в София. Освен активист за защита на природата, той е и собственик на популярния японски ресторант MOSHIMO във Великобритания, както и човекът внесъл суши-културата на Острова.  Ето какво сподели той за WWF България:

 
Г-н Рьол, през последните 10 години екстравагантната идея за FISHLOVE пожъна невероятен успех. Откъде обаче тръгна всичко?

Всичко започна през 2008 г., когато авторите на научнопопулярния филм „На ръба“ дойдоха при мен с молба да го промотирам. Това беше първият филм, който трябваше да алармира за катастрофата, случваща се в нашите морета и да покаже на хората колко сериозен е проблемът със свръхулова. В разговорите стигнахме до идеята да използваме фотография на известна личност, която държи риба в ръцете си все едно е нейно дете. Така се сетих за моята приятелка голямата актриса Грета Скаки и я помолих за помощ да създадем заедно FISHLOVE. Тя пък покани много свои приятели, които с удоволствие се включиха в снимките, а останалото е история...

Кога всъщност разбрахте, че проектът може да бъде толкова успешен?

В началото нямахме никаква представа как ще се приемат тези фотографии и дали някой ще им обърне внимание. Но истината е, че те веднага изпълниха водещите страници на вестниците. Ефектът беше незабавен. Тези снимки, които се родиха като спонтанна идея в студиото, бързо добиха такава световна популярност, каквато дори не сме очаквали. Тогава си казах: „Ами, защо да не го направим отново? Защо да не включим още хора да участват в снимките?“ Понякога се чудя как ли биха изглеждали тези снимки след 20 години. Надявам се, че ако все пак позволим да се стигне дотам и тези застрашени риби изчезнат, хората ще могат да ги виждат поне на снимките и да си казват: „Те са живели някога на Земята“. Дано фотографиите помогнат да пренесем тези видове в бъдещето.

Изложбата FISHLOVE е позната по целия свят. Как реагират хората на провокативните фотографии?

Много хора не крият раздразнението си от снимките. Казват си: „О, но това са голи тела!“ или „О, не, мъртва риба. Ужасно!“. Всъщност аз смятам, че това, което наистина провокира притеснение у хората, е друго – акцентът върху връзката между човешкото същество и рибата. Не сме свикнали да виждаме тази връзка. Тя е по някакъв начин шокираща. Притеснява ни. Но в крайна сметка, тя е много важна и не бива да я пренебрегваме, защото без рибата ние нямаше да съществуваме.

Какви са предимствата на това да използваш изкуството като двигател на промяна?

Основното предимство е, че то докосва емоциите на хората. Не цитира факти, данни и цифри, а играе на тънката струна на чувствата, което е много по-въздействащо. Затова и не използваме слогани. Всичко е това, което виждаш. Още повече, че FISHLOVE е типичен пример за това как работи изкуството. Аз мога да продължа да го създавам, а то – да продължи да привлича внимание. Пред него няма никакви граници. Надявам се, че с това помагаме и на природозащитни организации като WWF в тежката борба срещу свръхулова в световен мащаб.

Докъде може да стигне проектът FISHLOVE?

Този проект предполага наистина много работа и не зная докога ще успея да се справям в бъдеще, ако някой не го поеме от мен. Ако трябва да съм искрен, преди две години реших, че работата вече е свършена и че повече няма какво да се направи. Но изведнъж забелязах, че интересът към темата далеч не е изчерпан. Тогава осъзнах, че е по-важно от всякога да продължа с това начинание. И започнах работата отново с нов импулс и енергия.

Смятате ли, че устойчивата морска храна може да се превърне в бизнес модел в бъдеще?

Да, разбира се. Вече виждаме как все повече супермаркети в Европа зареждат само устойчиво добита риба. Ресторантите също започват да проявяват интерес. Това обаче е нож с две остриета. За съжаление, понякога производителите претендират, че продукцията им е добита устойчиво. Много е лесно да напишеш това в менюто си. Но проблемът е, че няма достатъчно надеждни механизми на контрол. Все пак аз съм на мнение, че нещата много са се променили в положителна посока за последните 10 години.

Освен активист, Вие сте също и собственик на популярен рибен ресторант? Колко е важна ролята на личния пример в тази благородна борба?

Знаете ли, това е едновременно лично и безнес решение. Нашият бизнес всъщност е олицетворение на нас самите. Аз не искам да съм човекът, чийто бизнес ще унищожава околната среда. За мен това е от изключително голямо значение.

Как ще формулирата с едно изречение основното послание на изложбата?

О, това е сложен въпрос. Нека опитам... FISHLOVE е визуална закачка, насочена към европейските политици, с която ги провокираме да сложат край на свръхулова.

Всеки творец си има любимо произведение. Ако не е тайна, коя е Вашата любима фотография?

Честно казано нямам любима. Всички са невероятни. Когато някой застане пред апарата и му дадеш риба да позира, ти си под огромно напрежение, защото въобще не знаеш какво ще се получи накрая. Ще проработи ли, няма ли да проработи? В крайна сметка обаче нещата се получават и резултатът е пред Вас.
 

WWF напомня, че не е нужно да се отказваме от рибата като важна част от нашето меню. А именно за да запазим и за в бъдеще възможността да консумираме питателна морска храна, нека избираме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който щади рибните ресурси на планетата.

Всеки, който има желанието да посети изложбата, както и да се запознае с интерактивния „фризер“ на WWF със специални препоръки за отговорен избор на риба, може да го направи до 2 февруари 2019 г във фоайето на Биологическия факутлет на СУ „Св. Климент Охридски“. Входът е свободен.

Очакваме Ви!
FISHLOVE насочва вниманието върху свръхконсумацията на някои видове риба
© Fishlove Enlarge
Никълъс Рьол, създател на изложбата FISHLOVE
© Alan Gelati Enlarge