Информационното турне за Пирин пристига в София на 6 ноември | WWF

Информационното турне за Пирин пристига в София на 6 ноемвриPosted on 05 November 2018
Пирин
© WWF
Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, част от която е и WWF, продължават информационната кампания в защита на Национален парк „Пирин“. На 6 ноември 2018 г. (вторник) от 18,30 ч. тя се пренася в София, в Smartfablab на бул. Христо Смирненски 1, в страничния двор на Университета за архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

През октомври т.нар. Пиринско турне вече обиколи 9 града, сред които Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Казанлък, Пазарджик, Хасково и Благоевград. Срещите се организират с подкрепата на гражданите, които протестираха през цялата първа половина на годината срещу планираното застрояване на световното наследство на ЮНЕСКО и опитите за унищожаване на защитения му статут. Основна тема на форумите са юридическите усилия от страна на природозащитниците за опазването на Национален парк „Пирин“.

От Коалицията напомнят, че до края на октомври трябваше да излезе окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) във връзка с делото за липса на екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин“.

Българското правителство обжалва на втора инстанция решението на съда, което отмени спорни поправки в действащия план за Пирин. В края на декември 2017 г. поправките бяха приети без екооценка и отвориха възможност за сечи и строителство на големи площи от парка. Гласуването им предизвика масови граждански протести, продължили близо половин година.

Фейсбук събитието за София е на: https://www.facebook.com/events/2107961722581708/

В следващите седмици ще се проведе и втора вълна на информационното турне за Национален парк „Пирин“ в още български градове. Специално онлайн събитие е планирано и за протестиращите градове в чужбина.
Пирин
© WWF Enlarge