Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни такси | WWF

Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни таксиPosted on 13 September 2018
Темида - богинята на правосъдието в древногръцката митология
© BGNES
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която участва и WWF, предупреждава, че прегласуваните днес след президентско вето промени в Административно-процесуалния кодекс ще увеличат до 900 пъти съдебните такси, които граждани и неправителствени организации ще трябва да плащат, за да обжалват решение на държавната и местна власт, често взети в полза на техни спонсори и „обръчи от фирми“.
 
За сравнение – в по-богати и демократични държави като Франция и Люксембург този вид правораздаване е напълно безплатно за гражданите.
 
Още по-притеснително е следното изявление на депутата от ДПС Хамид Хамид, който се обяви от парламентарната трибуна в защита на законодателните промени и против ветото: "Основно над 90 процента това бяха представители на станалият известен "зелен октопод", които генерират огромни приходи от проекти и от грантове. Те говорят, че няма откъде да намерят 370 лева да платят такса за касационно обжалване".
 
Тезата за „зеления октопод“ се появи за първи път преди 4 години в изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски и неговото семейство. Промените ще затруднят обжалването на проблемни случаи като Силистар и Странджа, Перелик, Пирин, Рила, Витоша.
 
За промените са също от ГЕРБ и Обединените патриоти. Някои от съдебните дела с т.нар. “материален интерес“ и при тях таксата е възможно да достигне до 4500 лв.
 
Коалицията „За да остане природа в България“ беше сред над 50-те неправителствени организации, не само природозащитни, които преди парламентарната ваканция изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да наложи вето на увеличените съдебни такси.
 
Какво ще предприеме „За да остане природа в България“ срешу увеличените съдебни такси?
 
- Ще се предприемат стъпки да бъде сезиран Конституционния съд за конституционността на увеличените съдебни такси. Към него могат да се обърнат група депутати, омбудсманът, Висшият адвокатски съвет.
 
- Ще бъдат изпратени поредица от сигнали и жалби до Европейската комисия, тъй като увеличените съдебни такси влизат в противоречие с достъпа до правораздаване и имат връзка с мониторинга на Брюксел върху българската съдебна система.
 
- Ще бъдат уведомени всички депутати от Европейския парламент, тъй като България с бързи стъпки тръгва по пътя на Унгария - вчера европарламентът прие да отнеме правото й на глас в съвета на Европейския съюз. Припомняме, че Унгария започна редица стъпки в ущърб на свободните медии, граждански свободи и демокрацията като цяло.
 
- Ще бъде изпратен сигнал до Орхуската конвенция, която предоставя достъп на гражданите до правораздаване и информация в областта на околната среда. Тъй като България има и други нарушения на конвенцията, е възможно страната да бъде изключена от нея, което би било силно дипломатическо петно.
 
- Ще бъде изпратен сигнал до Съвета на Европа, който се грижи за спазването на правата на човека, включително достъп до правосъдие, за европейски държави в и извън Европейския съюз.
Темида - богинята на правосъдието в древногръцката митология
© BGNES Enlarge