Община Царево реши да застрои плажа Силистар в Природен парк „Странджа“ | WWF

Община Царево реши да застрои плажа Силистар в Природен парк „Странджа“

Posted on 24 August 2018
Плажът Силистар в Природен парк „Странджа“
© Photo by Marcin Szala Pudelek
На извънредно заседание общинският съвет на Царево одобри план за застрояване на Природен парк „Странджа“ край плажа Силистар и на границата на едноименната защитена местност. За това алармира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, в която членува и WWF.

В рамките само на няколко дни е задвижена процедура за застрояване на 22 декара зад плажа Силистар на място, където преди години е имало постройки на местното ТКЗС. Това е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен, потвърждават природозащитниците.

Защо това е незаконно?
Имотът се намира в Природен парк „Странджа“, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 г. и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на Община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

Също така инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров с призива да обжалват решението пред съда в най-кратки срокове. Ние от WWF и нашите партньори в коалицията настояваме да бъде направено всичко необходимо за да не се нарушават българското и европейското законодателство.

Природозащитниците припомнят случая „Златна перла“ с изградения незаконно ваканционен комплекс в Природен парк „Странджа“ и Община Царево, в който имоти бяха закупили дори британски и други чуждестранни граждани. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше разрушен.

Плажът Силистар в Природен парк „Странджа“