Държавата трябва да спре атаката срещу учените, работили за екомрежата Натура 2000 | WWF

Posted on 23 October 2017
Булдозер разорава дюните край Несебър, част от европейската екологична мрежа Натура 2000
© Toma Belev
Организации, които открито подкрепят застрояването в защитени зони, зедно с представители на държавни институции, продължават атаката срещу учените, работили по европейската екологична мрежа Натура 2000. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, в която членува и WWF, заявява, че това е много опасна тенденция, и категорично потвърждава подкрепата си за експертите, които са работили по изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000.

През последните два месеца българските учени са подложени на безпрецедентен натиск от страна на корпоративни интереси, свързани със застрояването на Черноморието. Атаката се засили особено след разработване на интегриран план за управление на защитени зони от мрежата Натура 2000 на територията на общините Каварна, Шабла и Балчик. Планът трябваше да разреши скандалната ситуация около застрояването защитените зони Комплекс Калиакра, Калиакра и Белите скали с ветропаркове и голф игрища, заради който България беше осъдена от Европейския съд и е заплашена от ежедневни глоби, ако не вземе мерки.

Природозащитниците смятат, че правителството се е поддало на външна принуда, която е довела до започване на "война" срещу Натура 2000 и срещу хората, работили по изграждането на европейската екологична мрежата, отдавна проверена и утвърдена и от Европейската комисия, и от българското правителство. Това обаче е война и срещу европейските политики, организирана в навечерието на европредседателството на България, предупреждават от Коалицията.

WWF подкрепя отвореното писмо на учените и експертите, работили професионално по изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000 в България. В писмото се дава и пълна хронология на процеса по изграждане на европейската екологична мрежа Натура 2000. Интересен акцент е първата спомената дата - 30 ноември 2000 г., когато „във връзка с процеса на присъединяване на България към ЕС (преговорите по глава „Околна среда“ се ръководят от Нено Димов, по това време главен секретар и заместник-министър на околната среда и водите), по задание на МОСВ (НСЗП) е изготвено и изпратено в ЕК предложение на Република България за включване на местообитания в Приложение 1 на Директива 92/43/ЕЕС“.