WWF и София Филм Фест представят филми за екологични предизвикателства | WWF

WWF и София Филм Фест представят филми за екологични предизвикателства

Posted on 05 October 2017
София Филм Фест и WWF стартират заедно поредица от прожекции на филми по екологични теми. Шест филма, посветени на природата и опазването й ще се прожектират в специалната поредица на Дом на киното – „Човек и природа”.

Двадесет минути преди началото на всяка прожекция екипът на WWF България ще разкаже повече за изчезването на пчелите, за промените в климата, за начините нерадостната съдба на уличните кучета да бъде подобрена, за незаконния лов на защитени видове животни и за зеления поминък като източник на доходи.

Възможността да се срещнем с любителите на киното и да представим малка, но много важна част от природозащитните дейности на WWF в България и по света е шанс заедно да спрем унищожението на околната среда и да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата“, коментира Георги Стефанов от WWF България.

07 октомври, 17:00 часа - Повече от мед
Швейцария-Германия-Австрия, 2012, 90 мин
Режисьор: Маркус Имхоф
С участието на: Фред Яги, Джон Милър, Хейдрън Сингър, Лиан Сингър, Рандолф Мензел, Фред Тери.
Филм за пчелите, тяхната уникална общност, за създаването на медния елексир и за тайнството на симбиозата между пчелните популации и цветното богатство на планетата Земя. Наблюдения, изводи, интригуващи подробности за един малко познат свят с огромно значение за битието на всички живи същества.
Дискусия на тема: Защо са важни пчелите и какво може да направи всеки, за да ги опазим?
Лектор  от WWF България: Георги Стефанов, ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

14 октомври, 17:00 часа -  Мед
Турция-Германия, 2010, 103 мин
Режисьор: Семих Капланоглу
В ролите: Бора Алташ, Ердал Бешикчьоглу, Тюлин Йозен, Айше Алтай, Алей Ючарер, Юзкан Акчай
Най-добрия приятел на малкия Юсуф е неговия баща, който осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в една глуха турска провинция.
Бъдещето на Юсуф е поставено на карта – дали да тръгне по стъпките на баща си, въпреки че добивът на мед намалява или да преодолее затрудненията с четенето и да заложи на образованието си. Страхът от неясното бъдеще обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората...
Дискусия на тема: Възможности за препитание и бизнес чрез запазване на природното и културно наследство.
Лектор Теодора Тодорова, зам.-председател на Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe нa жeнитe пчeлapи и активен участник в кампанията "На пчелите с любов".

21 октомври, 16:00 часа -  Императорът
Франция, 2016, 88 мин
Режисьор: Люк Жаке
Невиждани досега подводни и въздушни кадри ни показва Люк Жаке, който ни запознава с историята на млад пингвин, тръгнал на първия си поход - повик, който пингвините усещат всяка зима. Каки са неговите съмнения, страхове и предизвикателства разбираме от пътешествието му към неизвестна дестинация.
Дискусия на тема: Климатичните промени и тяхното влияние за България
Лектор  от WWF България: Георги Стефанов, Ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

04 ноември, 16:00 часа - Солта на земята
Франция-Бразилия-Италия,  2014, 110 мин
Режисьори: Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо
С участието на: Себастиао Салгадо
В продължение на 40 години фотографът Себастиао Салгадо пътува из всички континенти, по стъпките на променящото се човечество. Той е бил свидетел на множество важни моменти в съвременната история, международни конфликти, природни и социални бедствия. Салгадо потегля на път с идеята да изследва някои девствени територии на Земята, техните флора и фауна, реализирайки един грандиозен проект, с огромен принос към човечеството, разкривайки красотата на нашата родна планета Земя.
Преди "Солта на Земята" ще бъде излъчен краткият документален филм на WWF Ноной и морското чудовище. Вижте как малкото момче Ноной се изправя срещу чудовището, което обрича семейството му на глад. Иван Радев от WWF ще разкаже за устойчивото използване на морските ресурси.

11 ноември, 15:00 часа - Белият бог
Унгария-Германия-Швеция, 2014, 119 мин
Режисьор: Корнел Мундруцо
В ролите: Жофия Пшота, Шандор Жотер, Лили Монори
Нов закон поставя сурови данъчни изисквания към притежателите на кучета от смесени породи. Внезапно кучешките приюти и улиците се изпълват с пуснати на свобода домашни любимци. 13-годишната Лили се бори за своя любимец Хагън, но баща й го пуска на свобода. В стремежа си да оцелее, кучето усеща, че не всеки в жестокия свят е приятел. То се присъединява към глутница, която скоро е заловена и търси път към освобождаването си. Ако кучетата успеят да отмъстят на човечеството – те ще бъдат безпощадни. Вероятно Лили е единствената, която може да сложи край на тази неочаквана война между кучета и хора.
Дискусия на тема: Бездомните кучета в София
Лектор: Марта Георгиева, общински съветник

18 ноември, 17:00 часа - Сафари
Австрия, 2016, 90 мин
Режисьор: Улрих Зайдл
С участието на: Джералд Айхингер, Ева Хофман, Мануел Айхингер, Тина Хофман, Манфред и Инге Елингер, Марита и Фолкер Нееман, Марколф Шмид, Ерик Мюлер
В „Сафари” Улрих Зайдл показва европейските ловци любители, които практикуват хобито си в Африка. Именно там, където светът на природата не познава граници, режисьорът обрисува портрет на доминация и смъртност.
„Интересувам се от лова, защото изважда на показ важни характеристики на човешката природа: противопоставя акта на убийството с взаимоотношенията между хората и животните. Освен това повдига въпроси за човешкото надмощие над природата“ , казва режисьорът.
Дискусия на тема: Бракониерството и нелегалния трафик на защитени видове
Преди "Сафари" ще бъдат излъчени три кратки клипа на WWF, които разказват за професията закрилник на тигър в Бутан и Русия.
Лектори: Калина Бояджиева от WWF България и Елица Иванова от Българска фондация Биоразнообразие.