МОСВ оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско | WWF

МОСВ оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на ски зона Банско

Posted on 04 October 2017
Pirin National Park
© Maya Karkalicheva
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", в която членува и WWF, предупреждава, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оставя бъдещето на Национален парк "Пирин" в ръцете на концесионера на ски зона Банско „Юлен“, защото отказва да защитава парка в съда.

Поредицата от хаотични решения на МОСВ в началото на 2017 г. за и против нуждата от екооценка на плана за управление на Пирин, бяха оспорвани в съда от екоорганизации, които държат да се направи оценка, и от създателите на проекта за плана за управление, заедно с концесионера на ски зоната, които не виждат нужда от такава. Върховният административен съд (ВАС) реши да разгледа първо дали е правилно решението планът да има екооценка. Съдът постановява, че решението планът да има екооценка не е издадено при спазване на всички условия на закона. Днес стана ясно, че сегашният министър на околната среда и водите Нено Димов не е обжалвал пред по-горна инстанция това първо решение на ВАС и то е влязло в сила. Това може да лиши цялата концепция за управление на парка от екологична оценка.

Според природозащитната коалиция, позицията на министерството не е на страната на законността и на опазването на природата, а легитимира по-нататъшното унищожаване на Пирин. Важно е да се отебележи, че нито МОСВ, нито съдът са счели за необходимо да привлекат на делото  всички заинтересовани лица, както изисква законът.

Какво предстои?

Върховният административен съд тепърва ще трябва да разглежда жалбата на организации от коалицията „За да остане природа в България“ и граждани срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова, че не е необходимо проектопланът за управление на Национален парк "Пирин" да се подлага на задължителната екологична оценка.

Но от коалицията припомнят, че има и друго решение - екоминистърът Нено Димов може веднага да издаде нова заповед, с която да се изиска проектопланът да бъде подложен на екологична оценка. Той няма нужда да чака каквито и да било решения на ВАС заради обжалвания на хаотичните заповеди на служебния екоминистър.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители на самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк "Пирин" трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване. Проблемът продължава да се задълбочава, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и въпреки изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

През последните девет месеца над 100 хиляди души от цял свят са подписаха на wwf.bg/pirin срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин. С директен имейл всички тези хора призовават примиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за доработка, докато се гарантира недвусмислено, че планът ще опазва дивита природа на Пирин.
Pirin National Park