От днес планетата живее на екологичен кредит | WWF

От днес планетата живее на екологичен кредит

Posted on 02 August 2017   |
L’humanité a d’ores-et-déjà dépassé son quota en ressources naturelles pour l’année
© Sarah Weishaupt / WWF Schweiz
От 2 август 2017 г. живеем на екологичен кредит, предупреждава международната природозащитна организация WWF. За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година.

Анализът се прави ежегодно от Фуутпринт нетуърк, организацията, която мери отпечатъка на човечеството върху планетата, и показва, че Денят на надхвърлянето (overshoot day) настъпва все по-рано. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги - гори, вода, рибни запаси, а природата успява да ги възстанови само частично. Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1,7 планети, за да задоволим консумацията си.

WWF България предоставя ред инструменти, които дават възможности на всеки да помогне за по-устойчиво потребление на природните ресурси:

Рибен буквар 2.0 помага да спрем процеса на безогледно унищожаване на рибните ресурси на планетата, като информира потребителите как да изберат устойчива морска храна: riba.wwf.bg/;

Гората осигурява чист въздух и вода, дом е на застрашените видове. На wwf.bg/gora всеки може да да научи как да разпознава незаконните сечи и какво да направи, за да ги ограничи;

В България вече няма естествени реки - чисти, богати на живот, без прегради, без бетонни корита. Въпреки това, малки водноелектрически централи безогледно унищожават последните остатъци от чисти горски потоци и то в защитени зони. На dams.reki.bg може да научите повече за проблема и да помогне с информация и сигнали за опазване на реките.

Защитените територии в България са едва 4% от територия на страната. Тези красиви, чисти места, със съхранена дива природа, са под заплаха от застрояване и унищожване. Не прави изключение и Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, убежище на множество застрашени и ендемични видове. Всеки може да подкрепи опазването на Пирин на wwf.bg/pirin;

Най-големите сладководни риби, есетровите, са наричани често Динозаврите на Дунав. Оцелели 200 милиона години, днес те са на изчезване заради унищожаване на местообитанията им и незаконен риболов. Няма да ги опазим, ако веднага не положим усилия за това: esetri.wwf.bg/.