100 000 души поискаха от министър-председателя да не допуска сечи и строежи в Пирин | WWF

Posted on 14 June 2017
Акция пред МС за внасяне на първите 100 000 подписа в защита на Пирин.
© WWF / NikolaY Stoykov
Международната природозащитна организация WWF връчи на министър-председателя на България Бойко Борисов първите 100 000 подписа, събрани за няколко месеца в световна кампания в защита на Национален парк "Пирин".

Участниците в кампанията wwf.bg/pirin изпращат лични послания по имейл на премиера с призив да спре и върне за преработка опасен проект за план за управление на парка, който дава възможности за сечи на 60% върху неговата територия (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12,5 пъти повече площ от сега разрешеното.

Новият план за управление на националния парк трябва да запази режимите на защита от досегашния план, който все още е в сила, коментира Катерина Раковска от WWF. Проектът на нов план трябва да бъде преработен. За това настояват и експертите от Националната служба за защита на природата на МОСВ, но досега фирмата изпълнител си позволи да не се съобрази с най-важните забележки, засягащи зоните и режимите в парка, припомня Раковска.

Един добър план ще даде гаранции за запазване на ресурса на националния парк - дом на дивата природа и зона за туризъм и отдих, чието опазване може да се превърне в дългосрочен източник на благоденствие. Докато унищожаването на природния ресурс на парка ще намали качеството на живот и възможностите на региона на Национален парк "Пирин", допълва Катерина Раковска.

Досега в кампанията се включиха хора от 60 държави. Най-много послания до министър-председателя са изпратени от България, следвана от Белгия, Холандия, Гърция и Украйна. Сред подписалите се има и активисти от Австралия, Нова Зеландия и Зимбабве. Действията за спасяване на Пирин ще продължат до постигането на категорични гаранции за защита на националния парк. Те са част от международната кампания на WWF и партньори Make Your Mark за опазване световното природно наследство, която събра вече над 1 милион участника. В света има малко над 200 обекта, част от списъка на ЮНЕСКО на световно природно наследство. Въпреки множеството нива на национална и международна защита, правителствата и местните общности не успяват да ги опазят. На много места, корупция, добив на фосилни горива, незаконни сечи и строежи заплашват да унищожат природното богатство на планетата.
Акция пред МС за внасяне на първите 100 000 подписа в защита на Пирин.