Международен форум в София ще представи прехода към икономическо развитие, базирано на опазване на природата | WWF

Posted on 07 June 2017   |
Форум "Икономика за жива планета"
© WWF-Malaysia / Mazidi Abd Ghani
Икономисти, биолози и климатолози от международната природозащитна организация WWF, в партньорство с Европейската комисия, ЮНЕСКО, Организация за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие ще обсъдят на 8 юни в Интерекспо център, София, възможностите за справяне с климатичните промени и опазване на природните ресурси на планетата в съчетание с икономическо развитие и повишаване на качеството на живота.

Форумът "Икономика за жива планета" ще предложи възможни решения на предизвикателството как в условията на мултилатерализъм светът може да постигне успешен преход към зелена икономика, да преодолее пълноценно настоящото множество от политически и икономически кризи и да подсигури постигането на Целите за устойчиво развитие 2030 г.

Срещата ще подчертае новата роля и отговорност за преподреждане на икономическите блокове на държавите с висок среден доход и на международните институции с цел въвеждането на новаторски финансови инструменти, насочени към належащите предизвикателства пред нашата планета.

Държим да заявим твърдо, че в момент, когато залозите са толкова високи, а различията в света – привидно толкова големи, споделеният стремеж за устойчиво развитие може да ни обедини по нов начин и да тласне света напред, споделя Апостол Дянков, регионален координатор "Зелена икономика" за WWF.

В навечерието на европейското председателство на България сме уверени, че форумът ще даде начало на сериозна дискусия по тези въпроси, както и че ще помогне за изграждането на нови лидерски подходи за централно- и източноевропейските държави относно устойчиво развитие в условията на мултилатерализъм, допълва Дянков.

Сред основните участници във форума, на място и с видео обръщения, са: Паскал Канфин,  ръководител на WWF Франция и бивш министър на развитието на Франция, Кармену Вела, европейски комисар "Околна среда, морско дело и рибарство", Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, Неон Дел, глобален консервационен директор на WWF, Деметрес Каравелас, ръководител на WWF Гърция и други.
Форум "Икономика за жива планета"