В Денят на Земята WWF представя филм за хармонията между бизнеса и опазването на природата | WWF

Posted on 22 April 2017
Скритите услуги на природата
© WWF Bulgaria
На 22 април се отбелязва един от най-големите празници на природата – Денят на Земята. Началото му е поставено преди почти 50 години в САЩ и Канада с цел да създаде световно движение за опазване на Земята чрез устойчиво развитие.

В синхрон с празника на планетата е и посланието на новия филм на WWF и Асоциация на парковете в България - „Скритите услуги на природата“: Как може човек да печели от природата във вида, в който тя е в момента, без да я променя и уврежда?

Филмът разкрива осем вдъхновяващи истории за бизнес инициативи, базирани на разумно, устойчиво ползване на даровете на природата. През успешния опит на хора, които работят във вековните гори на природен парк Българка и създават автентични, чисти продукти в Западна Стара планина, сред шеметни пейзажи на „Врачански Балкан“ филмът „Скритите услуги на природата“ отправя посланието, че местното развитие и опазването на природата не само могат да съжителстват безконфликтно, но и да допринасят за все по-доброто качество на живот в селските райони.

„Тайната на успеха на героите от филма е именно в опазените услуги, които природата ни предоставя. Принципът на съхранение и грижа за използваните във всяка една дейност ресурси важи за всички сектори на бизнеса, но най-вече за тези с директен достъп до земята, като земеделието“, споделя Райна Попова от WWF.

Днешният ден е повод за над половин милиард души в света да споделят със своите приятели и близки успешните истории за опазване на природата. WWF призовава да го използваме пълноценно и да покажем, че дори в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа, хармонията между бизнеса и опазването на природата е възможна.

Филмът „Скритите услуги на природата“ може да гледате тук:

Трейлър на филма:

Допълнителна информация:
Филмът е създаден от продуцентска къща On Screen Production в рамките на проекта „ За Балкана и хората", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Режисьор на филма е Кирил Ценов, а сценарист е Десислава Данина.
Скритите услуги на природата