Фалшиви "зелени" организации подкрепят противоречиви решения на държавата | WWF

Фалшиви "зелени" организации подкрепят противоречиви решения на държавата

Posted on 08 April 2015
Прозрачността и ефективната работа отличават реалните НПО
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", в която членува и WWF, поздравява екипа на Нова телевизия за разследването "Как се търгува със защитата на природата" и потвърждава отвращението си от документираната форма на рекет. Тя не само е незаконна и неморална, но и дискредитира работата на реалните екологични организации. Дейността им лесно може да бъде проверена по задължителните им годишни отчети в регистъра на Министерство на правосъдието1, на интернет страниците им, както и по работата им на терен в българските планини, по Черноморието и други краища на страната, която се вижда от хиляди хора.

Коалиция "За да остане природа в България" призовава всички лица, които са били подлагани на рекет, като показания в телевизионното предаване, незабавно да подадат жалба в МВР.

Обжалването на процедурите за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценките за съвместимост (ОС) е механизмът, който законът предвижда за обществен контрол върху работата на институциите и произтича от европейски и международни правни норми. Използването на тези процедури за лична облага от псевдоекологични организации опорочава тази процедура. То създава погрешна представа за неправителствените организации сред институциите и гражданите и също така представлява атака срещу свободното сдружаване на граждани с идеални цели.

В същото време коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че псевдоекологични организации бяха създадени от фирми с интереси в добивната индустрия, планинския и морския туризъм в национални и природни паркове и в защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000. Проекти на тези фирми унищожават или замърсяват околната среда и затова те искат да заобиколят закона. Целта е тези уж природозащитни организации да подкрепят и да се изказват за безопасността и екологичността на готвените проекти.

По-късно няколко правителства подред подкрепяха псевдоекологичните организации, за да ги използват като клакьори на собствените си решения, които са в ущърб на опазването на природата или на закона. В наши дни например показаното в предаването сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ дори е включено в допълнителния състав на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Припомняме, че през 2010 г. сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ промени генерално мнението си за строителството на нова, по-голяма ски зона в Природен парк "Витоша". Тогава Дончо Иванов е цитиран да казва: “Не крия, че нашата организация е писала петиции срещу проекта на “Витоша ски” – заявява Иванов. “Имали сме съмнения дали природата наистина ще бъде пощадена. След днешния ден мога да кажа, че се чувствам много по-спокоен, защото се уверих, че инвеститорът е планирал добре проекта и се отнася отговорно към околната среда.”

Впоследствие сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“, като участник във Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите, се обяви против разкриването на офшорните собственици на „Витоша ски“ АД и „Юлен“ АД, свързвани с акционер в голяма българска банка.

Коалицията „За да остане природа в България“ ще представи в следващите дни своите предложения как да бъдат осветлени псевдоекологичните организации и кукловодите зад тях. Това се случва на фона на яростна и истерична кампания от черен пиар в няколко вестника и сайта, фактическа собственост на български депутат, срещу неправителствените организации, които се противопоставят на застрояването на Национален парк "Пирин", Природен парк "Витоша" и други защитени планински и горски местности, на последните непокътнати плажове по българското Черноморие.

Допълнителна информация:

1. Задължителните годишни отчети на неправителствените организации в обществена полза могат да бъдат прочетени на интернет страницата на Министерство на правосъдието:

2. Промяната в мнението на Дончо Иванов от сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ за разширяването на ски зоната в Природен парк Витоша: http://www.ski.bg/wmview_bg.php?ArtID=5202&fen=0

3. Интересна статия с данни от официалните държавни регистри за някои от тези псевдоекологични организации беше публикувана вчера от сайта „Бивол“: http://bit.ly/1CV2nHs

4. Как да проверим какви дела се водят от природозащитни организации във Върховния административен съд и какво е развитието по тях: http://www.sac.government.bg/court22.nsf/($All)/$searchform
Прозрачността и ефективната работа отличават реалните НПО