Отпразнувахме деня на FSC с образователни разходки, детски рисунки и горски спектакъл | WWF

Posted on 29 September 2014
Обща детска рисунка за деня на FSC
© WWF/Ekaterina Voynova
Какво е общото между книгите, кухненската маса и четките за гримиране? Всички те са продукти, произведени от горите на нашата планета. Ето още няколко примера – тоалетна хартия, коркови тапи, гумени ръкавици, дървени въглища, кухненски прибори, хартия за принтери, различни видове ядки.
Колкото по-дълготрайно и по-разумно ползваме подобни продукти, толкова по-малко дървета ще бъдат отсечени, а това на свой ред означава запазени гори, които ни носят чиста вода и въздух и ни помагат в борбата с климатичните промени.

За това поговорихме с хората в Южния парк в София, където WWF отбеляза деня на FSC. Съветът по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council – FSC) е международна неправителствена организация, чиято цел е опазване на горите на планетата. Тя разработва и прилага методи за по-щадящо използване на горите. Всеки продукт, обозначен с логото FSC, гарантира, че използваната за неговото производство дървесина е от отговорно управлявани гори.

Монди Стамболийски ЕАД подкрепи събитието, предоставяйки сертифицирана хартия за детските рисунки, моливи, пастели и тениски за малчуганите. Така компанията демонстрира какво означава на практика FSC сертифицирани продукти и своя дългосрочен ангажимент към опазването на горите.
За по-възрастните имаше интерактивен горски спектакъл на сетивата и дендрологични разходки из парка, където лесовъди обясняваха за растителните видове в парка.

Интересът на минувачите към FSC беше огромен. Много от тях не бяха чували за сертификацията, но обещаха вече активно да търсят продуктите с това лого.

Днес 18 % от българските гори са сертифицирани по FSC, надяваме се интересът към тези продукти да увеличи този дял, защото отговорно управляваните гори са грижа не само за природата, но и за хората, които си изкарват прехраната от тях.

Снимки от събитието можете да видите в нашия Facebook, а повече информация за FSC можете да намерите на страницата на организацията или на WWF.BG