Внесени законови промени могат да опазят Карадере и Черноморието, докато не е станало отново късно | WWF

Posted on 20 March 2014
Плажът Карадере между Бяла и Горица е едно от последните девствени кътчета по българското Черноморие
© WWF/Konstantin Ivanov
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", в която членува и WWF, подкрепя протестната акция "Да спрем застрояването на Карадере", организирана от граждани пред Министерски съвет днес, в 18.00 ч.

Преди това следобед Комисията по регионална политика и местно самоуправление ще разгледа промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В края на миналата седмица независим депутат внесе предложения за забрана на строителството в защитените зони от Натура 2000 по местообитанията на 2 км от брега (зони А и Б на Черноморското крайбрежие). Предложението, изготвено от експерти на коалицията „За да остане природа в България“ и ПП Зелените, е подкрепено и от туристическия бранш в лицето на Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Приемането на предложението би решило веднъж за винаги проблемите, за които се борим от години - Иракли, Странджа, Камен бряг и би гарантирало опазването на основния ресурс на устойчивия туризъм – запазената природа.

Приемането на тези ограничения стават спешни, след като вчера на заседанието на Министерски съвет беше обявен меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект за застрояване на местността Карадере, в община Бяла.

Проектът е свързан с изграждане на мегаломански хотелски комплекси и хиляди вили в части от защитени зони от Натура 2000 „Камчийска планина“ и „Плаж-Шкорпиловци“ и е движен от неясни икономически интереси. Смята се, че лица, близки до лидера на БСП Сергей Станишев, са свързани с проекта.

Предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са важни и защото отговарят на обществения интерес. Скорошно проучване на Алфа Рисърч показа, че близо 80% от българските граждани смятат допълнително застрояване на Черноморието като недопустимо.